Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Подреждане на блок маса

Подреждане на блок маса

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Блок Маса

Блок-масата трябва да се покрие с покривка, която да е перфектно изгладена и от всички страни на масата да виси еднакво – не по-малко от двадесет и пет сантиметра.

Блок-масата е характерна най-вече за приеми и светски събития, а също така за корпоративни събития. Всички поканени се хранят и пият, без да сядат.

На блок-масата се нареждат разнообразни хапки, вкусни късчета месо и риба в голямо количество. Възможно е върху масата да се сложи допълнително приспособление, което да е по-високо – там се нареждат в големи метални съдове с капак топлите вкусотии – пържени пилешки и рибени хапки, панирани кашкалчета и сиренца.

Блок-масата се позиционира така, че да не препречва входа в залата. Обикновено тя се поставя до стената, но така, че зад нея да могат да минават келнерите и периодично да зареждат масата с плата.

В единия ъгъл на блок масата или на допълнителна масичка се нареждат чинии и прибори, както и салфетки. Всеки сам си взима каквото му е необходимо. На отделна маса са напитките, но те могат да бъдат разположени и на блок-масата, ако тя е достатъчно дълга. Там се подреждат чашите с безалкохолно, чашите вино и с твърд алкохол.

Бюфет

Задушените гъбки, жулиенчетата от пилешко месо или от дивеч се сервират в метални съдове с капак, които дори могат да се подгряват отдолу с газови малки котлончета. В такива съдове се сервират малки топли кренвирши, наденички и кюфтенца.

Хапките се подреждат в големи плата, като всяка хапка е с набодена в нея клечка за зъби или пластмасова клечка, за да се улесни консумирането й. Отделно се нареждат плата с нарязани филета и салам, а също със салати.

Много ефектно изглежда, ако върху блок-масата има шоколадов фонтан, а до него – ягоди и пластмасови клечки, на които да се забучат плодовете и всеки от гостите да ги потопи в шоколад.

Десертни миниатюрни чашки с крем се нареждат една до друга, в тях има около една супена лъжица крем, украсена с черешка или друг вид декорация.

Ако блок-масата не е достатъчно голяма, десертите се подреждат върху друга блок-маса, или се изчаква гостите да се нахранят със солените хапки и меса, а след това масата се зарежда с десерти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest