Предлагаме ви няколко професионални съвета относно това как се съставя и оформя платото сирена, с което със сигурност ще впечатлите гостите си на следващото парти, което организирате.

1. Състав

Платото сирена предлага асортимент от различни видове сирене, нарязани и подредени по определен начин върху дъска или чиния. По правило сирената се разполагат по посока на часовниковата стрелка – от най-нежните към най-пикантните сортове. Мястото, където кръгът се затваря, се обозначава със стрък прясна мента или парченца плодове. Сирената трябва да се пробват в зададения ред – от най-нежното към най-пикантното. Ако започнете дегустацията веднага от най-наситения вкус, няма да можете да оцените достойнствата на по-нежните сирена.

Друг тип подредба е с по-твърдите сирена по ръба и по-меките – към средата.

2. С какво се сервира



Както знаете, сирената се съчетават чудесно с вино. Колкото е по-интензивен вкусът на сиренето, толкова по-богат и наситен букет трябва да има виното. Най-добрият вариант е да избирате вино от същия регион, в който е произведено и сиренето.

Общи правила:
* твърдите сирена се комбинират добре с червено вино;
* полутвърдите и не твърде солени – с младо плодово вино;
* меките и кремообразни – със сухи и полусухи вина;
* сините сирена се съчетават успешно със сладки тежки вина;
* сирената с коричка от плесен се сервират с брют;
* козите сирена се консумират със совиньон.

3. Нарязване



Различните видове сирена се режат с различни ножове. Рокфорът и други сини сирена се режат със специално приспособление с корда – така не се поврежда плесента. Твърдите сирена се нарязват с големи ножове с дръжки от двете страни. Нарязването трябва да върви в такава посока, че всяко едно парче на платото да има и коричка, и сърцевина. Допустимо е също така да нарежете сиренето на малки хапки и да забодете всяка една с клечка за зъби или декоративно шишче.

Платото се сервира с поне два ножа, за да не смесват вкусовете на сирената. Ножът за меки сирена има двуостър връх – с негова помощ прехвърлянето на парченцата сирене в друга чиния става по-лесно.

4. Дообогатяване



В никакъв случай не слагайте хляб! Платото сирена във френски стил се украсява с плодове – сирената с коричка от плесен се сервират с круши, твърдите сирена вървят с киви, ананас и вишни, а сините сирена – с грозде. Универсално допълнение към всеки вид сирене са ядките – орехи или бадеми.

5. Температура за сервиране



За да се разкрие изцяло вкусът на сиренето, то трябва да се извади от хладилника и да се разопакова около 1 час преди сервиране. Според специалистите вкусовите качества на сирената се проявяват само ако продуктът е със стайна температура.

6. Примерно плато сирена



По правило на платото сирена трябва да има шест вкуса – свеж (бели сирена), неутрален (реблошон, том), нежен (млади кози и овчи сирена), силно изразен (камембер, бри), пикантен (отлежали твърди сирена) и много пикантен (сини сирена).

За вашето плато сирена ви препоръчваме следните сортове:

* Адемаус – “живо” сирене с млечен вкус, ярко жълт цвят и малки дупчици. Идеално “начало” за платото сирена.
* Шаурс – меко френско сирене с дъх на гъби и лешници.
* Горгонзола – италианско сирене с плесен.
* Бофор – благородно твърдо сирене.
* Бренд Д`Амур – овче сирене с коричка от розмарин и хвойна.
* Ливаро – нормандско сирене, често наричано “месото на бедните” заради питателните си свойства.
* Бри – меко, топящо се в устата кремообразно сирене с тънка бяла коричка.
* Камембер – меко сирене с коричка от бяла плесен и остра миризма. Любимото сирене на Наполеон.
* Чеширско – меко бяло английско сирене.
* Нешател – меко краве сирене във формата на сърце. През Средновековието нормандските селянки го подарявали на преминаващите през земите им войници.
* Стилтън – пикантно английско сирене със сини жилки.
* Пармезан – ясно изразен вкус с дъх на лешник, който се усилва все повче и повече, докато сиренето узрява. Мекият благоуханен аромат може да придобие и остър нюанс.
* Сент агюр – изключително нежно синьо сирене с мраморна шрка и леко пикантен вкус.
* Белвю – алпийските билки са натрупани само на външната коричка, но вълшебният им аромат се усеща и във вътрешността на сиренето.
* Фол епи – твърдо сирене с големи дупки и оригинален леко сладникав вкус.