събота, 19 ноември 2011 г.

Парти с вино и сирене


Ако имате повод за празнуване,но не можете да си позволите лукса да отделите половин ден,за да подготвите  подобаващо посрещане на гостите си,не бързайте да се отчайвате.Има вариант да ги шашнете със съвсем малко усилия-като устроите парти с вино и сирене.Хубавото в случая е,че не е нужно да сте специалист нито по едното ,нито по другото.В зависимост от повода,партито може да бъде много изискано,и съвсем непретенциозно.


ИЗБОРЪТ:

Видове сирена:

  • Меки: бри,моцарела,камембер,фета,козе,горгонзола,маскарпоне,мюнстер.
  • Твърди: синьо,едам,ементал,грюер,манчего,пармезан,пекорино,швейцарско.
  • Полумеки: колби,фонтина,хаварти,касери,морбие.
  • Полутвърди: чедар,гауда,панела,проволоне,рокфор,стилтън.

КОМБИНИРАНЕТО:

Тук няма установени правила и в крайна сметка всичко е въпрос на личен вкус.Съществуват обаче следните изпитани комбинации:
  • Меки сирена-с шенин блан,совиньон блан,шампанско,каберне,зинфандел,божоле,бордо,кианти.
  • Твърди сирена-с каберне,бардолино,мадейра,шери,шенин блан,совиньон блан,бароло,барбареско,,шардоне,божоле,сангрия,пино ноар,
  • Полумеки сирена-с шардоне,шампанско,ризлинг,бароло,барбареско,бордо,божоле.
  • Полутвърди сирена-с шардоне,ризлинг,шампанско,каберне,шенин блан,кианти,совиньон блан,бароло.
 Съвети:
  • Преди да изберете вината и сирената,трябва да решите дали партито ви има тема,или не.Можете например да го завъртите около определена страна и да съобразите менюто с нея.Най-лесните варианти са Италия,Франция,Испания,Южна Африка,Австралия и разбира се България.
  • Избягвайте да поднасяте повече от 5 вида сирене,но не бива и да са по малко от 3.Съхранявайте ги в хладилник,но в никакъв случай не ги поднасяйте студени,а задължително със стахна температура-разликата във вкуса е огромна.
  • Вината трябва да са 3-4 вида и да има бели и червени.Както добре знаете,повечето качествени са скъпи,така че избирайте внимателно.
  • Не поднасяйте прекалено миризливи сирена-може да ги обичате,но е твърде възможно гостите ви да са с по чувствителен нос.Съобразете избора си с тях.
  •  Белите вина се поднасят леко охладени,а червените  със стайна температура или една идея по студени.Ако разполагате с достатъчен брой декантери,можете да прелеете виното в тях.Това би направило много добро впечатление на по изисканите ви гости.
  • Сложете сирената в достатъчно голямо плато,така че да има разстояние между различните видове.Подредбата трябва да е следната-от меки към твърди и от млади към зрели.Заради силната миризма сините сирена винаги трябва да са в края.
  • Не забравяйте да сервирате вода,за да дадете на гостите си възможност да усетят по-добре вкуса на вината и сирената.
  • Внимавайте с чашите.Тези за червено вино са заоблени,за бяло са по издължени,а за шампанско дълги и тесни.
  • Осигурете достатъчно малки чинийки или дървени подложки,на които гостите да поставят хапките сирене.
  • Не мъчете гостите си с ножовете,които ползвате всеки ден.Инвестирайте в хубави ножове за меко и твърдо сирене,които ще ви вършат работа дълго време.За всеки отделен вид сирене трябва да има по един нож.
  • Ако правите сирената на хапки,е добре да помислите за място,на което гостите да поставят използваните клечки.Изключително оригинално би било да сложите един голям портокал в чиния и да забиете 2-3 клечки в него.Присъстващите няма да се нуждаят от допълнителни разяснения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

BlogCatalog Web Statistics