Тъй като почти сме готови да се втурнем в уикенда, а той май ще бъде дъждовен, някак ни се прииска да измислим нещо интересно за правене.

По този повод ни хрумна да си поканим гости - добри приятели, които все още не сме успели да видим през новата година.

А това означава, че ще ни трябва и добра подготовка за целта.

Убедени сме, че можете да измислите хиляди ястия за обяда, за вечерята, а и няколко десерта за кафето между двете.

Ние обаче смятаме да ви предложим едно бързо и лесно предястие, което ще ви спаси от продължителни приготовления преди основните хранения.

Става дума за хапки от тесто, които се приготвят като топли сандвичи и могат да имат каквато вкусова тема пожелаете - сладка, солена, екзотична или пък средиземноморска.

Първо обаче ви трябва тесто, по възможност такова, което няма да бухне по време на печене.

В Европа е много разпространено един вид готово тесто за пайове, което е точно такова.

Обаче тук трудно може да се намери - в София знаем само две пекарни, които предлагат подобно нещо.

То е маслено, но може да се приготви и с нискомаслен маргарин.

Ето и необходимите продукти:

120 гр. брашно
½ чаена лъжичка сол
80 грама студено масло, нарязано на кубчета
2 супени лъжици ледена вода

Начин на приготвяне:

Брашното и солта се пресяват заедно, слагат се в купа и се добавя студеното масло.

Разрохква се с пръсти и по малко се добавя водата, като тестото бързо се събира на топка.

Ако желаете, към водата прибавете и един добре разбит жълтък.

Тестото се разточва на тънко върху леко набрашнена повърхност (най-добре дъска) и се оставя в хладилника за 20-30 минути.

Не бива да се меси дълго и с топли продукти, тъй като това ще го втвърди излишно.

Тази доза е достатъчна за 350-380 грама тесто (около две по-малки тави хапки).

Ние сме заклети поклонници на средиземноморската кухня и затова ще ви предложим хапки в тон с този вкус.

Продукти за гарниране:

125 грама сирене фета в максимално твърд вариант, натрошено на фини парчета
18 чери-доматчета, нарязани на половинки
35 черни маслини без костилки
малко зехтин за намазване
свежи подправки, нарязани на дребно (магданоз, босилек и други)

Начин на приготвяне:

Загрейте предварително фурната до 200 градуса.

Междувременно извадете охладеното тесто и, както си е на една кора, го нарежете на 35 квадратни парчета.

Наредете ги в намаслени тавички, може и директно върху пергаментова хартия, за да ги извадите по-лесно впоследствие.

Изсипете зехтина в малка купичка и с помощта на четка намажете всяка хапка с малко от него.

Поръсете с фета сирене, поставете половинка чери-домат и накрая 1 маслина, след което поръсете с щипка черен пипер.

Сложете хапките в горещата фурна и запечете за около 15 минути или докато тестото стане леко златисто.

След като са готови хапките, поръсете със свежите подправки и сервирайте.